HOME
 

De Voedselbanken

Nieuws: In 2007 30% meer mensen naar voedselbank
Het aantal mensen dat aanklopt bij de voedselbanken is in 2007 met 30% gestegen. Een woordvoerster van de Stichting Voedselbank Nederland bevestigde zondag 02 april 2008 berichtgeving daarover van BNR Nieuwsradio.
Deden begin 2007 wekelijks 10.000 gezinnen een beroep op de voedselbanken, aan het einde van het jaar waren dat er 13.000.
Overal. Volgens de zegsvrouw komt de stijging vooral door de betere bereikbaarheid van de voedselbanken. 'We zitten nu overal door het land', aldus de woordvoerster.
Rotterdam. De stichting begon zes jaar geleden met een vestiging in de gemeente Rotterdam. Inmiddels zijn bij de Kamer van Koophandel 105 geregistreerde initiatieven bekend.
Aandacht. Daarnaast is er veel aandacht voor de stichting. De drempel om naar een voedselbank te gaan is daardoor lager geworden.
Geschrokken. De stichting is wel geschrokken van de stijging. 'Wij zijn de laatsten die roepen dat het slechter gaat. We dachten dat het zou stabiliseren. Dat blijkt niet zo te zijn.'

Stichting Voedselbank Nederland
Onderstaande informatie is overgenomen van http://www.voedselbank.nl/read/513
Organisatie
In vijf jaar tijd is de Stichting Voedselbank Nederland uitgegroeid tot een landelijk netwerk met rond de 80 vestigingen die elk nog een een aantal uitdeelposten verzorgen. In 2006 hebben wij een aanvang gemaakt met een herstructurering in de landelijke organisatie. Dat is nodig, omdat we in een zeer korte periode erg hard gegroeid zijn. Hulp bieden aan de mensen die een beroep op ons doen staat ten alle tijde voorop!
Doelstellingen
De Voedselbank wil een bijdrage leveren aan de vermindering van (verborgen) armoede en verspilling in Nederland. Gezien de resultaten van de Belgische Voedselbanken en de vergelijkbaarheid met de Nederlandse situatie, kan de Voedselbank binnen vijf jaar voor heel Nederland actief zijn. De gehele organisatie moet worden gedragen door enkel vrijwilligers, in alle functies.
Wie zijn wij
De Voedselbank is een 100% non-profit organisatie. Wij werken op alle niveaus met vrijwilligers. Ontstaan uit een particulier initiatief, is de Voedselbank Nederland uitgegroeid tot een landelijk opererende organisatie met Rotterdam als hoofdvestiging. Via de nevenvestigingen kunnen steun­punten zich aansluiten en voorzien worden van levens­middelen. De bij de Stichting Voedselbank Nederland aangesloten vestigingen zullen zich onderscheiden door het mogen gebruiken van ons logo.
Wat doen wij
De Voedselbank zamelt bij producenten en distributeurs van levensmiddelen de producten in die om één of andere reden niet verkocht kunnen worden, maar die kwalitatief nog 100% goed zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat het product uit het assortiment gaat, er te veel voorraad van is, de THT-datum te dichtbij is om het product nog in het normale afzetkanaal kwijt te kunnen, de verpakking niet 100% in orde is, of welke andere reden dan ook. Deze producten zouden anders vernietigd worden of als veevoer worden gebruikt.
Producten waarvan de THT-datum reeds verstreken is worden door de Voedselbank niet ingezameld, noch verstrekt, tenzij de leverancier een schriftelijke verklaring overlegt waarin de kwaliteit van het product door die leverancier gegarandeerd wordt en zijn verantwoorde­lijkheid blijft. De Voedselbank kan waar nodig producten gekoeld of diepgevroren transporteren en opslaan en zodoende de koudeketen in stand houden.
De ingezamelde producten worden wekelijks verdeeld onder particuliere gezinnen en organisaties die aan de door de Voedselbank geformuleerde criteria voldoen. Zie hiervoor onder Werkwijze en Toekenningscriteria Voedselpakket.